St.A.M.-Congres 2011

Jong geleerd …Jong geleerd … Hoe jonge tieners leren en hoe wij jonge tieners leren.

27ste St.A.M.-congres

24 en 25 mei 2011
 

Leren is de kerntaak van de school. Niemand die dat zal betwisten. Vakgebonden leren. Vakoverschrijdend leren. En zowaar zelfs leren leren. Maar hoe pakken we dat aan in de context van de school die in het midden staat tussen de basisschool en de tweede graad en vooral … die zich intens bezighoudt met jonge tieners in een cruciale fase van hun ontwikkeling tussen kind en al wat ouder? Weten wij hoe hun brein bruist en beweegt? Hoe hun hormonen hun spel spelen? Hoe veelzijdig slim of lerend blind ze kunnen zijn? Hoe jongens leren en hoe meisjes leren? Hoe wij leraar en zij leerling zijn en welke wonderen en gemiste kansen in die interactie kunnen opduiken?

Met dit congres lieten we via een aantal boeiende referaten en even boeiende sprekers inzichten los op de deelnemers waarna zij die telkens tegen het licht van hun eigen én elkaars praktijk konden houden. Om er veel uit te leren. Over leren en leren leren in de middenschool. Een congres met theorie voor de praktijk en praktijk om er de theorie mee te bevruchten. Een congres tussen denken en doen en vice versa.

Volgende sprekers en lezingen zorgden voor inspiratie. Waar sprekers reeds een neerslag konden en wilden ter beschikking stellen, werd een link toegevoegd.

Thema's

 • Meervoudige intelligentie – meervoudig leren
  Annick Van Acker (Begeleidingsdienst Onderwijs Stad Gent)
 • Het gestoorde leren en de leraar
  Inge Van de Putte (Hogent & KaHO Sint-Lieven)

 • Meester en leerling
  Jan Masschelein (KUL)
 • Leren en het puberbrein
  Christophe Lafosse (KUL)
 • Leren en motivatie
  Maarten Van Steenkiste (RUG)

 • Leren en gender
  Luc Bosman (Genderproject RUG-VUB-KUL)

  Referaat
   
  Powerpointpresentatie

Echo’s uit de werkgroepen kan u hieronder vinden. Met dank aan de studenten-verslaggevers en hun begeleiders uit de lerarenopleidingen van de Katholieke Hogeschool Limburg, Karel de Grote Hogeschool Antwerpen en de Artevelde Hogeschool Gent.

 

 

Contactgegevens

Kempische Steenweg 400

3500 Hasselt

T: 011 27 84 61

info [at] lien-vlaanderen [dot] be


Lid worden

© Copyright LIEN Vlaanderen 2016