St.A.M.-Congres 2009

'Middenschool: leer-kracht in meervoud'

25ste middenschoolcongres

19 & 20 mei 2009

Het 25e congres was niet meteen het meest eenvoudige in de lange reeks. De uitgangspunten leken dat nochtans wel. Vragen als ‘Hoe inspireren en begeesteren we pubers tussen 12 en 14 vandaag?’ of ‘Hoe kunnen we leer-krachtige leraars zijn in een leer-krachtige middenschool?’ zijn misschien wel helder, maar de antwoorden openen meteen een waaier aan ervaringen, inzichten, knelpunten en perspectieven. Een inspiratiemoment van de auteurs van het boek ‘Identiteit ontwikkelen’ probeerde bovendien de hedendaagse context waarin jongeren vandaag zichzelf proberen te worden en te leren op te roepen.Ook dat bleek niet zo eenduidig als men zou verwachten.

Maar wellicht weerspiegelde dat alles beter dan wat ook het post-post-moderne levensgevoel waarin leraar en middenschool vandaag hun koers vinden. Bakens voor die koers doken in elk geval ruimschoots op in heel wat in werkgroepen met lerende en inspirerende deelnemers uit alle (middenschool)hoeken in Vlaanderen die begeleid werden door werkgroepbegeleiders uit begeleidingsdiensten, hogescholen en nascholingsdiensten. 

Voor wie dit gistende vat van nabij meemaakte maar ook voor wie wil putten uit de levende bron die een St.A.M.-congres steeds weer is, kan u hier dan ook de verslagen opvissen (met dank aan de studenten uit de lerarenopleidingen van de Katholieke Hogeschool Limburg en van de Artevelde Hogeschool Gent en hun begeleiders).

 

 

Contactgegevens

Kempische Steenweg 400

3500 Hasselt

T: 011 27 84 61

info [at] lien-vlaanderen [dot] be


Lid worden

© Copyright LIEN Vlaanderen 2016